Tengahari
semalam aku beli barang kat kedai runcit segambut…
Tak
terfikir lak aku nak masak ape…
Masuk
kedai tengok apa yang ada…
Nampak
udang terfikir nak masak hidangan istimewa untuk suami…
Tak
la special sangat ok la udang masak lemak cili api…
So
beli la apa yang patut…
Disebabkan
x buat list lupa nak beli serai la pulak…
Balik
kerja singgah kedai runcit kat area rumah…
Beli
serai siap aku beli lagi udang coz rasa macam sikit jerk hehehe…
Nak
masak lemak cili api ni x de la susah sangat…
Bahan
dan cara masakan aku adalah seperti berikut :
- Udang 25 ekor
- 15 ulas bwg merah
- 4 ulas bwg putih
- 1 inci kunyit hidup
- 15 biji cili padi
(bawang + cili padi +
kunyit = dikisar)
- 50ml santan
- 2 batang serai
- Garam dan gula secukup rasa
- 50ml santan
- 2 batang serai
- Garam dan gula secukup rasa
Cara2:
§ Panaskan sedikit
air… then masukkan bahan yang telah dikisar (bawang + cili padi + kunyit)
§ Bila dah
naik bau masukkan santan dan garam serta gula secukup rasa
§ Kacau
sehingga menggelegak di atas api yang sederhana
§ Lepas tu
masukkan udang
§ Akhir
sekali masukkan serai dan biarkan menggelegak
§ Selesai
masak boleh la dihidangkan
Sedapkan hehehe....
Perlu
diingatkan lain orang lain cara nya…
Kadang
ada orang letak halia la…asam jawa la…
Nak
bagi lebih beraroma dan sedap letak daun kesum..
Terpulang
pada cara masing2 la…
Masak
lemak cili api selain udang boleh jugak ditukarkan
dengan ayam dan ketam…
dengan ayam dan ketam…
Tapi
bagi aku guna serai la sedap…
apa pun bahan dan caranya yang pasti senang untuk dimasak….
apa pun bahan dan caranya yang pasti senang untuk dimasak….
No comments:
Post a Comment