Tuesday, January 17, 2012

UdAnG MaSaK LeMaK CiLi ApI

Tengahari semalam aku beli barang kat kedai runcit segambut…
Tak terfikir lak aku nak masak ape…
Masuk kedai tengok apa yang ada…
Nampak udang terfikir nak masak hidangan istimewa untuk suami…
Tak la special sangat ok la udang masak lemak cili api…
So beli la apa yang patut…
Disebabkan x buat list lupa nak beli serai la pulak…
Balik kerja singgah kedai runcit kat area rumah…
Beli serai siap aku beli lagi udang coz rasa macam sikit jerk hehehe…
Nak masak lemak cili api ni x de la susah sangat…
Bahan dan cara masakan aku adalah seperti berikut :

Bahan2:
- Udang 25 ekor
- 15 ulas bwg merah
- 4 ulas bwg putih
- 1 inci kunyit hidup
- 15 biji cili padi
    (bawang + cili padi + kunyit = dikisar)
- 50ml santan
- 2 batang serai
- Garam dan gula secukup rasa

 
Cara2:
§ Panaskan sedikit air… then masukkan bahan yang telah dikisar (bawang + cili padi + kunyit)
§ Bila dah naik bau masukkan santan dan garam serta gula secukup rasa
§ Kacau sehingga menggelegak di atas api yang sederhana
§ Lepas tu masukkan udang
§ Akhir sekali masukkan serai dan biarkan menggelegak
§ Selesai masak boleh la dihidangkan
Sedapkan hehehe....   

Perlu diingatkan lain orang lain cara nya…
Kadang ada orang letak halia la…asam jawa la…
Nak bagi lebih beraroma dan sedap letak daun kesum..
Terpulang pada cara masing2 la…
Masak lemak cili api selain udang boleh jugak ditukarkan
dengan ayam dan ketam…
Tapi bagi aku guna serai la sedap…
apa pun bahan dan caranya yang pasti senang untuk dimasak….

No comments:

Beautiful memory in my life...forever and ever....

Hari Pernikahanku Sabtu, 22 Oktober 2011 Slideshow: NaNa’s trip from Segambut, Kuala Lumpur (near Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia) to 3 cities Selangor, Shah Alam and Dungun was created by TripAdvisor. See another Malaysia slideshow. Create a free slideshow with music from your travel photos.